Ihka ekat nosemöllit

Ollaan nyt harrastettu Ferdin kanssa reilu puoli vuotta noseworkia, jos siis laskee sen alkaneen ekasta kurssista. Kurssien jälkeen ollaan treenattu pääasiassa itsenäisesti, verkkokurssien tukemana. Olen yrittänyt bongata meille sopivaa möllikisaa, että näkisi miten treenissä on hyvä edetä. Iltamöllit ei sovi meille sijainnin puolesta, ei keretä paikalle ajoissa eikä koira ole muutenkaan parhaimmillaan oltuaan ensin yksin kotona koko päivän. Vihdoin tärppäsi ja eilen nuuskittiin Mikkelin Otavassa, Järvi-Suomen Nosettajien järjestämässä tapahtumassa. Viime ajat meillä on ollu pieniä haasteita itsenäistyvän nuoren pojan kanssa, ei ehkä otollisin aika lähteä mölleihin.. Mentiin kuitenkin!

Mukana oli 10+2 koirakkoa ja meidän vuoro oli järjestyksessään kuudentena. Etsinnät tehtiin kahdessa osassa, ensin ajoneuvo- ja ulkoetsinnät ja pienen tauon jälkeen sisä- ja laatikkoetsinnät.

”Hienosti ohjattu!”

Ennen ajoneuvoetsintää jännitti aika kovasti ja ehkä se tarttui vähän koiraankin. Ferdi ei ole oikein treeneissä syttynyt autojen haisteluun, se toi vähän epävarmuutta. Niinhän siinä kävi, että Ferdi teki väärän ilmaisun ja kiipesi kaksi kertaa peräkärrin aisan päälle ja virhepisteitä tuli. Lopulta löysi tuomarin vihjeellä helposti kätkön. Jälkeenpäin ajatellen, se eka ilmaisu ei olisi edes voinut olla oikea – se oli aivan liian korkealla verrattuna borderterrierin kuonon korkeuteen..

”Koiralle tulee uskon puute, kun ei löydy. Kauniisti ohjattu!”

Ajoneuvoilta siirryttiin ulkoetsintään opiston yläkerran terassille. Paljon haisteltavia koloja. Tässä ei enää jännittänyt, kun en ekassa osiossa sössinyt omalla toiminnalla suoritusta. Ferdillä ei ollut oikein nenä auki, se etsi ripein liikkein mutta laiskasti haistellen. Sisältä tuleva häiriöhaju kiinnosti enemmän. Oma ohjaamiseni alueella oli tosi varovaista, Ferdi kun on ohjatessa helposti lähtenyt tekemään valeilmasuja. Ohjaamisen avulla kätkö olisi varmasti löytynyt, nyt tuli virheilmaisu tähänkin. Kätkö löytyi taas varmasti tuomarin vihjeellä. Oppina tästä: suunnittele, miten aluetta kierretään!

”Tehokas etsintä. Löytää hajun, muttei malta ilmaista.”

Tauon jälkeen jatkettiin sisällä. Nyt vasta lähti Ferdin nenä töihin, kuului kunnon nuuskutus varmaan ulos asti! Vauhtia oli silti ja aamupäivän virheilmaisuiden seurauksena ei ilmaissut kuin vilkaisemalla enkä sitä bongannut. Aika meni umpeen ja sitten taas vinkillä napattiin hajunlähde.

”Hienosti luettu tilannetta!”

Viimeisenä oli laatikot, kääk. Ne on ollu meille tosi vaikeita harkoissa. Osittain varmaan itsestäkin johtuen, miulle on tullu niihin joku asenneongelma itellekin.. Ferdipä yllätti! Tässä saatiin löytö ihan ajanpuitteissa. Hyvä mieli tuli itselle myös siinä, että osasin lukea koiraa. Ferdi epäröi taas ilmaista ja jäi vaan hetkeksi kattomaan miuta. Ilmotin löydön ja kun hihkasin ”jes”, liimas koirakin pepun maahan. Oli kiva lopettaa laatikoihin, kun niissä tuli niin paljon positiivista palautetta.

Ferdi teki koko kisan hienosti itsenäistä ja loppua kohden yhä järjestelmällisempää etsintää. Itsevarmuus oli vähän heikkoa, se näkyi virheilmaisuina sekä heikkoina ilmaisuina. Kokonaisuudessaan olen tosi tyytyväinen eiliseen päivään! Ja miten nätisti se oli muiden koirien ja ihmisten keskellä, on tehnyt viime viikon palautumis-ja rauhottumisharjotukset hyvää!

Lunkisti ottoa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *