Täti Punainen täällä terve!

Dunderfeltin värianalyysin tekeminen sai minut hämilleen ja ehkä vähän ravistelikin minua. Osaan vastauksista oli tasaveroisia vaihtoehtoja useita, jäin pohtimaan mitä se minusta kertoo? Koen toimivani eri tilanteissa vähän eri roolissa.

Testin mukaan olen kuitenkin vahvasti punainen.

Punainen on energinen, suoraviivainen, reilu ja voimakastahtoinen. Ilmaisutyyli hänellä on jämäkkä, tavoitteellinen, reipas ja äänekäs. Punaisen rooli on itsevarma, veturi, puheenjohtaja ja taistelija. Hän vastaa energiasta. 

En tiedä miksi, mutta mielessäni lajittelen punaiset tyypit vähän negatiivisestikin jokseenkin ärsyttäviksi tyypeiksi. Johtuuko tämä siitä, että tunnistan heissä sellaisia piirteitä, joita en itsessäni arvosta?

Testin jälkeen purin tuntojani miehelle. Hän totesi ykskantaan, että tuollainenhan sinä olet. Otat vetäjän roolia ja olet toiminnan ihminen.

Jäin miettimään mistä ihmeestä tuo punainen väri on minuun tupsahtanut? Näin viikkojen pohdinnan ja mutustelun jälkeen ymmärrän, että elämänkokemus on värjännyt persoonaani ja päästänyt tavallaan tuon punaisen hehkumaan. Onhan se siellä ollut aina, mutta ei niin räiskyvästi.

Heikkoudet punaisella ovat hallitsevuus, käskyttävyys, kärsimättömyys. Punaisen on myös vaikea nähdä rajoituksiaan. 

Nyt kun tarkastelen kuvausta punaisesta pala palalta, tunnistan sieltä itseäni. Esimerkiksi nämä heikkoudet ovat juuri sellaisia, joiden kanssa kamppailen, erityisesti väsyneenä. Ehkä ne on myös juuri ne piirteet, jotka toisissa punaisissa ärsyttää?

Treenattavaa: Delegointi, rentoutuminen ja Hiljaa hyvä tulee.

Allekirjoitan tämän treenisuunnitelman ja itse asiassa nämä ovat asioita, joita jo yritänkin työstää.

Dunderfeltin mukaan on tärkeä tiedostaa oma värinsä, jotta pystyy hyvään vuorovaikutukseen muiden kanssa. Väreissä on myös sävyeroja ja ne voivat myös muuttua tilannekohtaisesti. (Koivula 2013.) Tämä tukee omaa pohdintaani siitä, etten ole kaikissa tilanteissa punainen, vaan tietyssä seurassa eri värien kirjo tulee esiin. Dunderfelt painottaa, että on tärkeää ymmärtää kaiken väristen ihmisten tarpeellisuus yhteisöissä (Koivula 2013).


Lähteet:

Backman, A. 2021. Opintomateriaalia Dunderfeltin värianalyysista.

Koivula, L. 2013. Erilaiset temperamentit työssä. Hyvä Terveys -verkkojulkaisu. Saatavissa: https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/erilaiset_temperamentit_toissa

Koulutuskeskus Mooli. Testaa temperamenttisi. Saatavissa: https://mooli.fi/testaa-temperamenttisi/