Olen aikuinen!

Opintojakson ennakkotehtävissä pureuduttiin oman persoonan käyttämiseen työvälineenä. Tämän teeman ympärillä nousi keskeiseksi itsetuntemus, vuorovaikutus- ja tunnetaidot. Aiheet nostivat esiin hyvää pohdintaa niin yhdessä kuin itsekseenkin.

Itsetuntemus.

Jos minulta olisi jokunen vuosi takaperin kysytty kuka minä olen, en olisi osannut vastata kysymykseen. Työkyky-talooni satoi tuolloin sisään melko pahasti ja terveys- ja toimintakyky osasto oli tulvan vallassa. Opintojaksoon kuuluvat diat olisivat tulleet silloin erityiseen tarpeeseen!

Olen koko kevään pohtinut itsetuntemusta ja yrittänyt tarkastella asiaa eri tulokulmista. Olen luonteeltani kriittinen ja minua hämmensi suuresti se, että väitän tällä hetkellä tuntevani itseni. Voinko olla oikeassa tai kuka sen voi edes kertoa, suhtaudunko asiaan naiivisti? Tuo aiemmin sivuamani henkilökohtainen kriisi, johti matkaan omaan minuuteen. Matka oli rankka, mutta vaivan arvoinen. Itsetuntemusta pitää kuitenkin vaalia, se ei ole itsestäänselvyys.

Luentodiojen avulla koin valaistumisen: kun hyväksyy itsensä ja on sinut itsensä kanssa on aikuinen. Aikuisuus ei siis olekaan tylsä elämänvaihe, vaan tasapainoinen tila, josta on mahdollista nähdä eri suuntiin ja kehittää itseään entistä vahvemmaksi!

Oma persoona työvälineenä.

Ryhmässä pohdiskelun jälkeen meille nousi keskiöön seuraavat viisi asiaa, jotka on tärkeä huomioida:

  • Omien kipupisteiden tunnistaminen ja hyväksyminen vapauttaa kohtaamiselle ja aidolle läsnäololle
  • Työvälineestä eli itsestä huolen pitäminen
  • Epäonnistumisten salliminen vapauttaa työyhteisöä (mokakahvit)
  • Työhyvinvointi on jokaisen vastuulla, tunnelma luodaan yhdessä.
  • Työn arvostus: sisäinen sekä ulkoinen palaute tärkeää työhyvinvoinnin säilymiseksi
  • Työnohjaus tärkeää yksilön sekä työyhteisön kannalta

Lähteet:

Backman, A. 2021. Luennot aiheesta Oma persoona työvälineenä sekä Tunne- ja vuorovaikutustaidot.