Unelmakarttaa rakentamassa

Sysäys unelmakartan rakenteluun tuli työelämämentorimme kautta. Hän suositteli tutustumaan kyseiseen työkaluun ja tekemään sellaisen, jos se tuntuu omalta. Ensin suhtauduin tehtävään välinpitämättömästi, koska koen että oma opiskeluun liittyvä tavoitteeni on niin kirkkaana mielessä. Keskustelu puolison kanssa koiralenkillä sai kuitenkin mieleni avautumaan ja päätin kokeilla sellaisen kuitenkin hahmotella.

Ensimmäinen ajatukseni oli tehdä siitä digitaalinen tuotos. Aamulla tiimitapaamisen alkua odotellessa selailin vanhaa aikakauslehteä ja kas vain, sieltähän alkoi putkahdella esiin otsikoita ja lauseita aivan uudessa merkityksessä. Vartissa lehti oli leikelty silpuksi. Lauseet sai muhia kasassa tietokoneeni vierellä koko opiskelupäivän ajan. Tällaisen työn tekeminen prosessina on mielestäni tärkeää, sillä ensimmäisen ajatuksen on hyvä antaa ensin kypsyä ja ottaa itseensä samalla etäisyyttä.

Kollaasitekniikalla toteutettu unelmakartta

Unelmakartan tekeminen todellakin avasi silmiä. Olen myös vahvasti visuaalinen oppija ja kuvamuistini on hyvä. Uskon, että tavoite on tämän työn avulla kirkastunut ja vahvistunut.

Huomasin leikanneeni lehdestä sanoja ja lauseita, jotka pystyi ryhmittelemään viiteen eri kategoriaan. Ensiksikin sieltä nousi esiin sellaisia, jotka viittasivat käsillä olevaan muutokseen. Koen olevani hyvä työssäni ja se antaa minulle paljon. Tunnen jo nyt vahvasti, että opiskelujen aloittaminen oli hyvä päätös. Olen oikealla uralla, mutta juurikin oppimassa lisää – näkemässä asioita uudessa valossa? Tavoite on kirkkaana mielessä ja aion päästä perille!

Toisena ryhmänä on ehkä eräällä tapaa uudenlainen suhtautuminen oppimiseen ylipäätään. Opiskelen ja opin itselleni, en tutkintoa varten. Haluan tämän olevan vaellus ja seikkailu, josta nautin ja joka antaa paljon. Monet ovat päivitelleet, kuinka jaksan opiskella työn ohella. Ehkä vahva motivaatio auttaa, sillä askel on kevyt? On tärkeä myös aika ajoin palautella mieliin sitä, että askel säilyy kevyenä.

Lähdin opiskelemaan, koska työni kautta tunsin vahvasti tarvitsevani uudenlaisia työkaluja ja uusia näkemyksiä auttaakseni asiakaskuntaani yhä paremmin. Työ on ollut kovassa muutoksessa. Olemme pohtineet paljon, mikä meidän roolimme on tulevaisuudessa? Minussa asuu jollain tasolla maailman muuttajaa ja siksi tavoittelenkin itseni kehittämisen lisäksi myös organisaation ja yhteiskunnan kehittämistä, erityisesti epätasa-arvoisuuden vähentämiseksi.

En ole kovin kilpailuhenkinen, minulla ei ole tarvetta olla paras. Jäin kuitenkin pohtimaan, että voisiko se olla joskus hyväkin asia. Siis haastaa itseään näyttämään kyntensä tai ottamaan kiitollisena palaute vastaan onnistumisen jälkeen. Aina ei ehkä riitä olla astetta parempi?

Leikkasin lehdestä sanoja, jotka kuvaavat sitä, millainen ammattilainen haluaisin olla. Tiedän sen olevan aika ihanteellinen. Näiden asioiden huomaan korostuvan työssäni.

  • Läsnäolon hetket asiakkaan kanssa ja kuunteleminen ovat ne tärkeimmät.
  • Hyvän esiin nostaminen.
  • Yhteinen taival, jossa olen tarvittaessa tukena – kuitenkin suunnan näyttää aina asiakas.
  • Osallisuuteen kannustaminen eli elämän täyteinen elämä

Viimeisenä ja viidentenä kohtana kartastani löytyy omasta itsestä huolehtimisen osio. Olen itse kantapään kautta aiemmin huomannut, että itsensä ja omien tarpeidensa ohittamisella on lyhyet jäljet. Tunnen itseni nykyisin paremmin, mutta aika ajoin asiaa on hyvä nostaa jalustalle. Tärkeintä on hengittää, ja jotta hengitys kulkisi vapaasti tarvitsen luontoa, liikettä ja lepoa. Koti on minulle turvapaikka. Energiasyöpöt täytyy haravoida elämästä ja säästää aikaa niille suosikki-asioille, jotka tuovat voimaa.


Mitä huomiota tein työskennellessäni? Tehtävän tekeminen sai reflektoimaan itseään. Huomasin, että leikkasin joitakin sanoja tiedostamatta ensin edes kunnolla, miksi niin tein. Hetken jäsenneltyäni sana loksahti paikalleen kuin itsestään. Jäin miettimään, olisinko saanut tavoitetta näin kirkkaasti jäsenneltyä ilman unelmakartta-työskentelyä, vaikka koenkin sen hyvin selkeäksi itselleni?

Missä voisin hyödyntää unelmakarttaa? Työskentely antoi eväitä myös omaan työhöni. Tätä tekniikkaa voisi hyvin käyttää asiakkaiden kanssa. Kehoittaa tekemään unelmakarttaa, vaikkapa vahvuuksistaan ja voimavaroistaan, yhdessä läheisten kanssa? Kollaasitekniikan käyttäminen onnistuu monen kuntoisilta ja tarvittaessa toinen voi avustaa leikkaamalla ja liimaamalla. Samalla tavalla kuin sadutuksessa autetaan toista kirjoittamaan.

Unelmakartta-työskentely pohjautuu Kristiina Harjun Aarrekartta-metodiin. Aiheeseen pääsee syventymään paremmin kirjan ja kurssin avulla niin halutessaan. Työskentelytavalla on useita muitakin nimiä, osa englanninkielisiä. Perinteisin tapa tuottaa Unelmakartta on kollaasi-tekniikka, mutta oikeastaan ainoastaan luovuus on rajana. Erityisesti tästä menetelmästä on apua, jos tavoite ei ole selkeänä mielessä. On hyvä muistaa, ettei menetelmä toimi välttämättä kaikilla eikä etenkään pelkkä kartan tekeminen ilman toimintaa auta etenemään kohti unelmaa. Kartta ei siis ole mikään taikatemppu, jolla unelma siirtyy lähemmäs. Unelmakartta olisi hyvä olla näkyvillä tai siihen tulee muutoin palata aika ajoin. (Tevanlinna 2019, Vikman, 2021.)


Lähteet:

Tevanlinna, A. 2019. Aarrekartta, hömppää vai hyötyä? Viitattu 16.4.2021. Saatavissa: https://www.anutevanlinna.com/blogi/aarrekartta-ohje

Vikman, V. 2021. Onko suunta hukassa? Unelmakartta auttaa visualisoimaan tavoitteesi – katso 3 tapaa tehdä kartta. Viitattu 16.4.2021. Saatavissa: https://duunitori.fi/tyoelama/unelmakartt