Valokuvan monet mahdollisuudet

Teoriarikkaan kevätlukukauden jälkeen kaipasin jotain konkreettisempaa. Jotain sellaista, josta jäisi reppuun käyttökelpoisia työkaluja. Luettuani viestin kesäopintoihin tulevasta Narratiivisen kuvatyöskentelyn kurssista, olin myyty. Tätä olin odottanut.

Ajattelin koostaa kurssin tehtävistä blogiin muistiinpanoja, joita voin hyödyntää asiakastyössä esimerkiksi tulevissa harjoitteluissa.


Esittely valokuvan avulla

Minä esittelin itseni tämän kuvan avulla.

Ennakkotehtävänä meillä oli etsiä valokuva, jonka avulla esitteli itsensä muille opiskelijoille ja opettajille. Osa oli valinnut omakuvan, toiset muun kuvan omista albumeista ja jotkut ottaneet kuvan internetin gallerioista. Esittelyt olivat jokainen hyvin kertojansa näköisiä. Tällainen sopii hyvin ryhmäytymiseen ja tutustumiseen. Kuvat voivat olla itse etukäteen valittuja tai ne voidaan valikoida kuvalajitelmasta ennen esittelyä.


Ovikortit

Ovikuvien sijaan kuvat voisivat olla myös luontokuvia. Kuvat on hyvä valita ryhmä tiedostaen.

Toisella kurssikerralla höydynsimme ryhmässä ”ovikortteja”. Ideana oli valita usean oven joukosta kaksi ovea, joista toisen haluaa avata ja toisen pitää kiinni. Tehtävä purettiin parin kanssa. Ovikortit on tähän yksi mahdollinen lähestymistapa, mutta yhtälailla samaa ideaa voisi hyödyntää millä vain kuvilla ja lähestyä sitä kautta haluttua teemaa.


Kuvakollaasi

Minun kuvakollaasini.

Kolmannella kurssikerralla tutustuimme kuvakollaasin tekemiseen. Opettajat olivat etukäteen koostaneet ja lähettäneet meille postitse erilaisia materiaaleja kollaasia varten ja itse kollaasin työstimme verkkotyöpajan aikana, kukin tahoillaan. Lopuksi jokainen sai halutessaan jakaa kertomuksen kollaasistaan muille.

Kollaasityöskentely vaikutti aika helpolta menetelmältä käyttää erilaisten ryhmien kanssa. Pohdimme ryhmässä erilaisia tapoja sen toteuttamiseen. Etukäteen valitut materiaalit helpottivat aloittamista ja nopeuttivat työstämistä, toisaalta itse materiaaleja valikoiden saa kollaaseista ehkä enemmän itsensä näköisen.